Nieuws 2021

 

13 december 2021

VanHelder is uw nieuwe leverancier geworden

Vanaf 13 december 2021 heeft de curator een akkoord bereikt met VanHelder voor het overnemen van de aansluitingen.

VanHelder is vanaf dat moment uw nieuwe leverancier.

Bent u een particuliere klant en heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de tussenpersoon Gezinsenergie.

Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 085 - 732 57 35 of u kunt een e-mail sturen naar klantenservice@gezinsenergie.nl

Bent u een zakelijke klant (bedrijf) dan komt u contact opnemen met VanHelder.
Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 020-205 04 85 of u kunt een e-mail sturen naar vragen@vanhelder.nl

U heeft gisteren een e-mail ontvangen van Gezinsenergie of Van Helder.
Hierin wordt u gevraagd om uw meterstand aan Anode Energie door te geven.

Dit hoeft u echter niet te doen.

Als u een slimme meter heeft dan leest de Gezinsenergie of VanHelder uw meter uit.
Heeft u geen slimme meter dan dient u de meterstand uitsluitend door te geven aan Gezinsenergie of VanHelder.
Zij zorgen voor de verwerking van uw meterstand.

Zodra de netbeheerder de standen heeft gevalideerd ontvangt Anode Energie uw meterstand voor de eindnota.

Bent u grootverbruiker en weet u niet wie op dit moment uw huidige leverancier is, dan kunt u contact opnemen met uw netbeheerder.
Zij kunnen u hier over verder informeren.1 december 2021


Faillissement van vier bedrijven

Op 3 december 2021 heeft de Rechtbank Rotterdam het faillissement uitgesproken van een aantal vennootschappen die handelden onder het merk Anode Energie. Dit zijn Holding 3274 B.V., Energie I&V B.V., EnergiePlaza B.V. en Kleinverbruik Energie der Nederlanden B.V.

AMr. Chr. Groenewoud (DVDW Advocaten, Postbus 23156, 3001 KD Rotterdam, 010 44 00 500) is aangesteld als curator in deze faillissementen.

De oorzaak van het faillissement is, dat de partij waarbij Anode Energie haar energie inkoopt als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen haar leveringsverplichtingen niet meer kan nakomen. Hoewel Anode Energie haar termijnposities had afgedekt en op die basis, ook bij de huidige energieprijzen, nog maanden vooruit had gekund, wordt zij zo gedwongen de benodigde energie alsnog tegen de huidige marktprijzen in te kopen; en daarvoor ontbreken de liquiditeiten.

Ter illustratie: in november 2020 kostte een MWh elektriciteit gemiddeld EUR 41,04, en een MWh gas EUR 13,75, in november 2021 was dat respectievelijk EUR 186,25 en EUR 80,82. Anode Energie heeft de ACM geïnformeerd over de faillissementsaanvraag in verband met haar 14.000 (directe en indirecte) kleinverbruik klanten. Haar grootverbruik klanten zal Anode Energie zo spoedig mogelijk informeren. Anode Energie betreurt het dat zij haar klanten en haar toegewijde medewerkers niet beter kan berichten.

Anode Energie is in 2001 als een van de eerste partijen actief geworden op de geliberaliseerde energiemarkt, en heeft zich sindsdien toegelegd op het ontwikkelen van innovatieve producten en het bieden van maatwerk.

Ben je een kleinverbruiker? Dan is het onderstaande voor jullie van toepassing. Ben je een grootverbruiker? Dan volgen er andere stappen. Deze zullen vanuit Anode Energie worden gecommuniceerd.

De vergunning van Anode Energie is ingetrokken, wat betekent dit voor mij?

De ACM heeft de leveringsvergunning ingetrokken. Dit betekent dat uw contract beëindigd zal worden. U krijgt automatisch een nieuwe leverancier. Anode Energie zal tot die tijd energie blijven leveren. De periode totdat uw energielevering wordt overgenomen door de nieuwe leverancier, wordt ook wel de vensterperiode genoemd waarbij u nog niet kan overstappen. Dit kan pas nadat een nieuwe leverancier de energielevering heeft overgenomen. De nieuwe leverancier zal de oude contractvoorwaarden niet meenemen. Indien u kiest voor een andere leverancier, geldt er een wettelijke opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

Wat gebeurt er met mijn contract?

Uw contract bij Anode Energie zal worden beëindigd. U hoeft echter niet zelf op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier, omdat de levering op uw adres automatisch zal worden overgenomen door de nieuwe leverancier. Bij de nieuwe leverancier zullen er andere contractvoorwaarden gelden die zullen afwijken van de huidige contractvoorwaarden.

Krijg ik nog energie geleverd?

Ja, de energielevering gaat gewoon door als u geen brief van u netbeheerder hebt gekregen. U hoeft u geen zorgen te maken, u komt niet zonder energie te zitten. Hebt u een brief gekregen van de netbeheerder? Dan kan het zijn dat u zelf contact op moeten nemen met een nieuwe leverancier voor een nieuw contract. Neem bij twijfel contact op met uw netbeheerder.

Tot wanneer krijg ik energie geleverd?

Uw energielevering stopt niet en zal dus gewoon door blijven gaan. De energielevering zal door Anode Energie beëindigd worden en zal de energielevering automatisch worden overgenomen door de nieuwe energieleverancier.

Anode Energie zou binnenkort beginnen met de energielevering, wat gebeurt er nu?

De vergunning van Anode Energie is ingetrokken, wat betekent dat Anode Energie de levering niet kan starten op uw adres. De opzegging van uw huidig energiecontract wordt door Anode Energie niet verstuurd naar uw huidige energieleverancier, wat betekent dat uw huidige energieleverancier gewoon doorgaat met de energielevering. Als u op dit moment geen energieleverancier hebt, adviseren we u om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een nieuwe energieleverancier om een nieuw contract af te sluiten.

Gaat Anode Energie nog in de maand december geld incasseren?

Anode Energie zal in de maand december geen termijnbedragen meer incasseren. In de maand december zal er door de nieuwe leverancier geïncasseerd worden.

Moet ik mijn openstaande nota’s/termijnen nog betalen?

Openstaande nota’s moeten alsnog voldaan worden. Dit is namelijk de periode waarin Anode Energie energie heeft geleverd en het contract van Anode Energie dus nog altijd van kracht is. Als openstaande nota’s niet voldaan worden, zullen er incassomaatregelen volgen.

Ik heb op dit moment een lopende betalingsregeling, wat gebeurt daar mee?

De curator die aangesteld wordt bij Anode Energie zal de komende tijd nodig hebben om alles in kaart te brengen. De curator zal bekijken of dezelfde betalingsregeling met u blijft bestaan. Tot die tijd dient u zich aan de gemaakte betalingsregeling te houden.